KRIZA U HRVATSKOJ - Naruči svoju knjigu

KRIZA U HRVATSKOJ

Autor: Rohatinski, Željko
Područje: Politologija i diplomacija
Karakter: stručna
Godina izdanja: 2019
Broj stranica: 176
Uvez: Meki

18,45  (139,01 kn)

Knjiga Željka Rohatinskog, guvernera Hrvatske narodne banke od 2000. do 2012. godine. Glavni cilj je identificirati istinske probleme hrvatskoga gospodarstva i potaknuti raspravu koja bi pridonijela njihovu rješavanju.

TEČAJ: 1 EUR = 7,53450 HRK SKU: 3388 Kategorija: Oznake , , , ,

Opis

O knjizi:

Deset godina od početka svjetske financijske krize hrvatska ekonomija i društvo još se uvijek suočavaju s njezinim, izravnim i neizravnim, posljedicama. U materijalnom, financijskom, socijalnom, demografskom, ali i idejnom smislu. Duže i radikalnije od mnogih drugih zemalja. Uzrok tome prvenstveno leži u imanentnim neracionalnostima i tromostima sustava pri kojima (uvažavajući sve objektivne razloge i ograničenja) hrvatska politika u najširem smislu te riječi permanentno nailazi na ozbiljne poteškoće u funkcionalnom artikuliranju različitih interesa ključnih socijalnih i ekonomskih struktura društva („nacionalnih interesa u globaliziranom svijetu“) i njihovu oblikovanju u konzistentnu ekonomsku politiku. Otuda konkretna politika koja se vodila i prije i nakon izbijanja krize nije mogla efikasno usmjeravati zemlju k rješavanju razvojnih problema, već je i ona sama bila dio tih problema.

 

Iz recenzija:

Željko Rohatinski autor je kojega valja čitati i između redaka. Provokativno poglavlje bez teksta „Slike same govore“ zorno sažima posljedice izostanka proaktivnoga djelovanja i pokazuje tragediju hrvatske ekonomije – ne zbog nedostatka znanja za provođenje promjena, nego daleko više zbog izostanka volje, konsenzusa i hrabrosti da se promjene poduzmu.
dr.sc. Marijana Ivanov

 

Rohatinski krizu secira ne samo iz motrišta makroekonomskih pokazatelja i monetarne politike, nego ukazuje na njezin poguban utjecaj na živote ljudi koji su cijenu krize platili gubitkom radnih mjesta, imovine, plaća i dohodaka, obrazovanja i životnih perspektiva.
dr. sc. Drago Jakovčević

 

Rohatinski je svojim iskustvom i znanjem više nego pozvan pisati o kompleksnom fenomenu krize u Hrvatskoj nudeći pritom forenzičku analizu njezinih suštinskih razloga i stvarnih posljedica. Aktualne dnevnoekonomske teme autor prikazuje na iznimno stručan način koji ekonomistima pruža dodatne izazove, a ekonomski manje obrazovanom čitatelju niz korisnih informacija.
dr. sc. Ante Žigman

 

Iz sadržaja:

Predgovor / Uvod / Makroekonomska kretanja – desetljeće krize / Ekonomske politike tijekom i nakon krize – dosezi i mogučnosti / Hrvatska i EU – relativni odnosi i njihova perspektiva / Konceptualna promišljanja o rješenjima domaćih ekonomskih problema / O istim temamam na drugačiji način / Popis literature i reference / Popis kratica, slika i tablica / O autoru

 

 

 

Dodatne informacije

Godina izdanja

Broj stranica

Autor

Karakter

Uvez