MEDIJI I MLADI - Naruči svoju knjigu

MEDIJI I MLADI

Prevencija ovisnosti o medijskoj manipulaciji
Autor: Miliša, Zlatko; Tolić, Mirela; Vertovšek, Nenad
Područje: Komunikacija, odnosi s javnošću, mediji
Karakter: znanstvena
Godina izdanja: 2009
Broj stranica: 208
Uvez: Tvrdi

15,93 

Knjiga o utjecaju javnih medija na mlade generacije i o tome kako smanjiti izloženost mladih uglavnom nepedagoškim porukama koje im stiže s komercijaliziranim medijima. To je na argumentima utemeljeno znanstveno djelo, no pisano publicističkim stilom, pa je važno svima, od roditelja do studenata novinarstva, medija ili masovnog komuniciranja.

Nema na zalihi

Knjiga nije dostupna!

Opis

Iz sadržaja:


MEDIJI KAO MANIPULATORI/ Mladi (ipak pitaju tko vlada medijima/ Kako fikcija nadvlada realnost/ Samo loša vijest je dobra vijest/ Medijsko nasilje u obliku reality showa/ Kako manipuliraju Big Brother i Trenutak istine/ Mladi i manipulacije – jesu li svjesni/ Reklame i manipulacija/ Tko su muhe u podmetnutom ljepilu (…)/ ULOGA SIMBOLA U ANALIZAMA MEDIJSKE MANIPULACIJE/ Ulloga simbola u medijskoj pedagogiji/Primjeri i analize simbola u shvaćanju medijske manipulacije/ ODREĐENJE MEDIJSKE PEDAGOGIJE S KOMUNIKACIJSKOG ASPEKTA/ Pozicioniranje medijske pedagogije/ Medijska pedagogija kroz interpretaciju smislenog sistema/ Komunikacija i komunikacijski medij kao osnovne značajke medijske pedagogije/ Pet područja – dimenzija medijske kompetencije/ MORALNI RELATIVIZAM I MEDIJSKA SOCIJALIZACIJA U RAZVOJU INTERKULTURALNE KOMUNIKACIJE/ Moralni relativizam i medijska socijalizacija/ Medijska aktualizacija oslobađanja od rada i nasilje/ Polazišta medijske socijalizacije i analiza medijske manipulacije/ Medijska socijalizacija, interkulturalna komunikacija i kulturni identitet/ KAKO DO STJECANJA MEDIJSKIH KOMPETENCIJA/ Analiza i razvoj kompetencija/ Kontroverze medijske kompetencije/ Razlikovno značenje medijskog odgoja i medijske pismenosti/ (…)/ ULOGA MEDIJA U KREIRANJU SLOBODNOG VREMENA/ Ambivalentna uloga medija/ Pregled istraživanja slobodnog vremena mladih u Zadru/ DANI BEZ EKRANA
 

O knjizi:
Ova knjiga popunjava prazninu u znanstvenim analizama odnosa mladih i medija. Do sada objavljena djela domaćih znanstvenika tom su problemu pristupali uglavnom parcijalno. Autorska trojka dala je opširni znanstveno-teorijski okvir u kojem se mogu uočiti zakonitosti djelovanja medija, mogućih manipulacija i zloporaba djece. Posebno je značajno određenje medijske pedagogije, medijskih kompetencija te uloge medija u kreiranju slobodnog vremena mladih. Ovo je vrijedno djelo koje će naići na snažne reakcije u javnosti, jer je tema vrlo značajna i izaziva brojne kontraverze.
Dinamičan rast i sve brže umnožavanje informacija, procesi informatizacije i novi mediji koji su svima dostupni, predstavljaju danas složene izazove s kojima se moramo suočiti, posebice u području odgoja i obrazovanja. Knjiga Mediji i mladi namijenjena je nastavnicima i učiteljima, roditeljima i mladima. Ima ambicioznu zadaću da osvijetli neke bitne segmente odnosa između medija i mladih, poklanjajući pri tome posebnu pozornost sve većim mogućnostima manipulacije potrebama mladih. Valja odmah spomenuti da tu nije riječ o nekom apstraktnom, diskurzivnom razmatranju tog odnosa, već o jednom konzistentnom nizu kvalitetno eleboriranih osnovnih problema medijske pedagogije. Prije bismo mogli reći da je pred nama jedan kvalitetan problemski tekst koji svojim pristupom i stilom prezentira i solidno argumentira iznesena stajališta i medijsko-pedagoške ideje.
Knjiga se odlikuje jasnim i prepoznatljivim autorskim stilom koji počiva na provjerenim i točnim činjenicama te na originalnoj i zanimljivoj znanstvenoj analizi. Autori su ukazali na vrijednosti analize medija te takvom interpretacijom pružili novi, suvremen pogled na ulogu medija u odgoju mladih.

Dodatne informacije

Godina izdanja

Karakter

znanstvena

Uvez

Tvrdi

Autor

Vertovšek, Nenad

Broj stranica

ISBN

Izdavač