NERAZUMNO PONAŠANJE - Naruči svoju knjigu

NERAZUMNO PONAŠANJE

Stvaranje bihevioralne ekonomije
Autor: Thaler, Richard, H.
Područje: Psihologija i osobni razvoj
Područje: Novi društveni i ekonomski procesi
Karakter: znanstvena-udžbenik
Godina izdanja: 2020
Broj stranica: 422
Uvez: Meki

26,41 

Knjiga nam otkriva kako proučavanje ljudskih pogrešnih proračuna može pomoći u donošenju promišljenih odluka u našem životu i poslu te u našim vladama

Nema na zalihi

Knjiga nije dostupna!

Opis

O knjizi:

Nerazumno ponašanje Thalerovo je zapanjujuće, iznimno duhovito nastojanje da prizemlji ekonomiju i preobrazi naše razmišljanje o nama i svijetu koji nas okružuje. Povezujući nova otkrića o ljudskoj psihologiji s praktičnim razumijevanjem poticaja i tržišnog ponašanja, taj „utemeljitelj” bihevioralne ekonomije (Chicago Tribune) otvara nove poglede na sve – od financija kućanstva do televizijskih igara, odabira National Foodball League i poslovnih subjekata kao što je, na primjer, Uber. Nerazumno ponašanje otkriva kako proučavanje ljudskih pogrešnih proračuna može pomoći u donošenju promišljenih odluka u našem životu i poslu te u našim vladama. Knjiga opisuje stvaranje bihevioralne ekonomije, odnosno uključivanje psihologije u ekonomiju i proučavanje ponašanja stvarnih ljudskih bića, a ne bića koja su isključivo racionalni optimizatori i koji kao potrošači nastoje maksimirati korisnost u granicama raspoloživog dohotka, odnosno kao proizvođači nastoje maksimirati dobit prema neoklasičnoj ekonomskoj teoriji. Autor u knjizi na vrlo zanimljiv način opisuje otpore pružane bihevioralnoj ekonomiji.

Kao vrijedna znanstvena monografija, pisana vrlo zanimljivim stilom pogodnim za razvijanje dubljih promišljanja u znanstvenom istraživanju, knjiga je namijenjena nastavnicima i studentima diplomskih i poslijediplomskih studija iz područja ekonomije, a može biti dragocjena i nastavnicima i studentima prava i filozofije jer nudi pregled razvoja jedne ekonomske škole. Jednako tako namijenjena je i nastavnicima u srednjim školama kao dopunska literatura za dinamičnije i suvremenije poučavanje o ekonomskim temama.

O knjizi su rekli:

„Neobična i zanimljiva… Neobična jer je smješnija i osobnija nego što su uobičajene knjige sveučilišnih profesora. A zanimljiva jer nije samo priča o Thalerovoj karijeri nego i o području bihevioralne ekonomije – proučavanju stvarnih ljudskih bića umjesto racionalnih optimizatora klasične ekonomske teorije.”

– MICHAEL LEWIS, Bloomberg View

„U knjizi Nerazumno ponašanje [Thaler] nudi duhovitu povijest revolucije koju je on pomogao zapaliti te koristan… fitilj ključnih koncepata.”

– JULIA M. KLEIN, Chicago Tribune

„Zabavna… Izvrsno štivo o nedostatcima klasične ekonomije i financijske teorije.”

– RONALD L. MOY, Institut CFA

„Nerazumno ponašanje… na izvrstan način daje još širi kontekst znanosti i psihologije u kojem se oblikovala bihevioralna ekonomija.”

– TIM MAURER, Forbes

Iz sadržaja:

PREDGOVOR XV

I. POČETCI: 1970. – 1978 1

II. MENTALNO RAČUNOVODSTVO: 1979. – 1985 57

III. SAMOKONTROLA: 1975. – 1988 89

PREKID 119

IV. SURADNJA S DANNYJEM: 1984. – 1985 131

V. SURADNJA S EKONOMSKOM PROFESIJOM:

1986. – 1994 163

VI. FINANCIJE: 1983. – 2003 207

VII. DOBRO DOŠLI U CHICAGO: 1995. – DANAS 261

VIII. POMAGANJE: 2004. – DANAS 315

Zaključak: A što slijedi? 354

Bilješke 367

Literatura 381

Popis slika i tablica 397

Zahvale 399

Kazalo 403

Dodatne informacije

Autor

Karakter

Godina izdanja

Broj stranica

Uvez

ISBN

Izdavač

Povezane knjige - Naša preporuka