SIGNAL I ŠUM - Naruči svoju knjigu

SIGNAL I ŠUM

Zašto se tolika predviđanja ne ispune - a neka ipak da
Autor: Silver, Nate
Područje: Publicistika & biografije
Karakter: popularna
Godina izdanja: 2019
Broj stranica: 568
Uvez: Meki

48,08  (362,26 kn)

Jedna od knjiga godine Wall Street Journala u području publicistike, a govori o informacijama, tehnologiji i znanstvenom napretku.

TEČAJ: 1 EUR = 7,53450 HRK SKU: 3352 Kategorija: Oznake: ,

Opis

O knjizi:

“Izvorna revolucija u informacijskim tehnologijama nije nastupila s mikročipovima već s tiskarskim strojem. Izum Johannesa Gutenberga iz 1440. godine omogućio je da informacije postanu dostupne masama, a eksplozija ideja koju je proizveo imala je nenamjerne posljedice i nepredvidljive učinke. ..”

U prvom, drugom i trećem poglavlju razmatraju se neuspjesi predviđanja vezanih za nedavnu financijsku krizu, uspjehe u bejzbolu, te svijet političkih predviđanja – u kojem su neki pristupi dobro funkcionirali dok drugi nisu. Ova tri poglavlja trebala bi nas potaknuti da razmislimo o nekim od temeljnih pitanja problema predviđanja. Kako možemo primijeniti vlastitu prosudbu na podatke – bez da pokleknemo pred vlastitim predrasudama?

Poglavlja od četvrtog do sedmog usmjerena su na dinamične sustave: ponašanje zemljine atmosfere, koja nam donosi naše vremenske prilike; kretanje njenih tektonskih ploča, što može uzrokovati potrese; kompleksnu ljudsku interakciju koja je razlog za ponašanje američkog gospodarstva; te širenje zaraznih bolesti. Ove sustave istražuju neki od naših najboljih znanstvenika.

Osmo, deveto i deseto poglavlje bave se rješenjima – prvo, upoznajući nas sa sportskim kladiteljem koji koristi Bayesov teorem stručnije od mnogih ekonomista ili znanstvenika, a zatim razmatranjem dvije druge igre, šaha i pokera. Zbog toga što imaju strogo definirana pravila, sportovi i igre predstavljaju dobre laboratorije za testiranje naših vještina predviđanja.

Iz sadržaja:

Predgovor

Uvod

Katastrofalni promašaji predviđanja   19

Jeste li pametniji od televizijskih komentatora    47

Sve do čega je meni stalo su P-ovi   74

Godinama nam govorite da je kiša zelena   108

Očajnički tražeći signal   142

Kako se utopiti u metru vode    176

Uzori    204

Sve manje i manje i manje u krivu    232

Bijes protiv strojeva    262

Pokeraški mjehur    294

Ako ih ne možeš pobijediti…    330

Klima zdravog skepticizma   373

Ono što ne znaš, može te povrijediti    416

Dodatne informacije

Godina izdanja

Broj stranica

Autor

Karakter

Uvez