UVOD U NEUROZNANOST UČENJA I PAMĆENJA - Naruči svoju knjigu

UVOD U NEUROZNANOST UČENJA I PAMĆENJA

Autor: Šimić, Goran (ur.) i suradnici
Područje: Psihologija i osobni razvoj
Karakter: stručna
Godina izdanja: 2019
Broj stranica: 208
Uvez: Meki

23,76 

Učenje, pamćenje i spoznaja najvažniji su mentalni procesi u životu čovjeka

Nema na zalihi

Knjiga nije dostupna!

Opis

O knjizi:
Učenje, pamćenje i spoznaja vjerojatno su najvažniji mentalni procesi u životu svake osobe.
Stoga je proučavanje navedenih procesa neophodan temelj za razumijevanje načina na koji opažamo i komuniciramo s vanjskim svijetom i drugim ljudima, a napose kako naše iskustvo stečeno dugotrajnim procesom učenja utječe na naše ponašanje. Za otkrivanje mehanizama na kojima se temelje procesi učenja i pamćenja koriste se različiti pristupi – od genetičkih, molekularnih i kliničkih pa sve do istraživanja umjetne inteligencije, a glavni im je cilj razumjeti sinaptičku plastičnost. Najnovija tehnološka dostignuća poput optogenetske i neinvazivne transkranijske magnetske stimulacije enormno su unaprijedila istraživanja neuronskih krugova, pa je danas moguće dati odgovore na neka pitanja iz neuroznanosti koja već dugo čekaju odgovor.
Iako izvorno namijenjena studentima medicine kao priručnik za izborni predmet „Učenje i pamćenje“ na drugoj godini studija, knjiga će kroz šest funkcionalnih cjelina, od fenomenologije i molekularnih mehanizama do slikovnog prikaza aktivnosti i odabranih eksperimentalnih modela, na pristupačan način uvesti zainteresiranog čitatelja u spoznaje proizašle iz suvremenih istraživanja procesa učenja i pamćenja. To će mu znanje pomoći ne samo u boljem razumijevanju patoloških uzročno-posljedičnih odnosa u različitim neurološkim i psihijatrijskim stanjima i bolestima, nego i otvoriti put k unaprjeđenju vlastitih kognitivnih sposobnosti.
O autoru:
Goran Šimić redoviti je profesor neuroznanosti i anatomije u trajnom zvanju i predstojnik Zavoda za neuroznanost Hrvatskog instituta za istraživanje mozga Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. U okviru Zavoda vodi Laboratorij za razvojnu neuropatologiju koji se bavi proučavanjem nastanka razvojnih i neurodegenerativnih bolesti mozga.
Iz sadržaja:
Pregled najvažnijih fenomena povezanih s učenjem i pamćenjem / Hipokampus i pamćenje / Slikovni prikaz aktivnosti mozga čovjeka za vrijeme procesa učenja i pamćenja / Stanični i molekularni mehanizmi učenja i pamćenja / Eksperimentalni model lezije entorinalne moždane kore IN VIVO u glodavaca / Zrcalni neuroni i učenje

Dodatne informacije

Godina izdanja

Broj stranica

Autor

Izdavač

Karakter

Uvez