DJECA U KAZNENOM PRAVU – POČINITELJI I ŽRTVE - Naruči svoju knjigu

DJECA U KAZNENOM PRAVU – POČINITELJI I ŽRTVE

Autor: Kujundžić, Lana Petö
Područje: Pravo
Karakter: stručna
Godina izdanja: 2019
Broj stranica: 238
Uvez: Meki

13,14 

Knjiga nam daje detaljna razmatranja, spoznaje i aspekte važne za razumijevanje položaja djece, počinitelja i žrtava u kaznenom pravu.

SKU: a833af0dac25 Kategorija:

Opis

O knjizi:

Ovaj rukopis sadržajno obrađuje pojam maloljetnika u kaznenom pravu, povijesni razvoj, razloge i oblike maloljetničke delinkvencije te najčešće odgojne mjere koja se prema njima primjenjuju. Rukopis sadržava alternativan način pristupa koji je važan i za loše ponašanje maloljetnika koje treba zaustaviti da se ne bi nastavili delinkventno ponašati, ali ne sudskom administracijom već direktnim pristupom prema djeci.

Prikazana je praksa suda i kvalitativna istraživanja postupanja u odnosu na maloljetnike. Razmatraju se pravni sustavi Republike Hrvatske, Federacije Bosne i Hercegovine i drugih zemalja iz okruženja te uspoređuju sa standardima Europe i svijeta.

Rukopis je podijeljen je u tri dijela: Djeca počinitelji kaznenih djela, Postupci prema mlađim punoljetnicima i Kriminalitet na štetu djeteta.

Autorica detaljnom razradom svakog pojedinačnog dijela knjige daje pregled i nudi čitatelju razmatranja i spoznaje širokog dijapazona aspekata važnih za razumijevanje položaja djece, i počinitelja i žrtava, u kaznenom pravu. U ovoj knjizi autorica se bavi uzrocima pojave maloljetne delikvencije, daje pregled statističkih pokazatelja navedenih ponašanja utemeljenih na relevantnim istraživanjima, opisuje sudsku praksu, zakonsku regulativu, proces i slijed postupanja prema počiniteljima te također razrađuje kazneno pravnu zaštitu te proceduru postupanja prema djeci žrtvama, a naposljetku nudi smjernice za poboljšanje sudske prakse i postupanja u svrhu zaštite prava djece.

Iz recenzije:

U ovoj knjizi autorica se bavi uzrocima maloljetničke delinkvencije, nudi pregled statističkih pokazatelja delinkventnog ponašanja koji se temelje na stručnim istraživanjima, opisuje sudsku praksu podupirući je stvarnim sudskim presudama, navodi zakonsku regulativu, proces i slijed postupaka prema počiniteljima te razrađuje kaznenopravnu zaštitu i proceduru postupaka prema djeci žrtvama, a na kraju predlaže smjernice za poboljšanje sudske prakse i postupaka čija je svrha zaštita dječjih prava.
Prof.dr.sc. Gordana Buljan Flander
Poliklinika za zaštitu djece i mladih grada Zagreba

Iz sadržaja:

Prvi dio: djeca počinitelji kaznenih djela / Drugi dio: postupci prema mlađim punoljetnicimaTreći dio: kriminalitet na štetu djeteta

Dodatne informacije

Autor

Karakter

Godina izdanja

Broj stranica

Uvez

ISBN

Izdavač

Povezane knjige - Naša preporuka