PRIRUČNIK ZA ODRŽIVOST KULTURNE BAŠTINE - Naruči svoju knjigu

PRIRUČNIK ZA ODRŽIVOST KULTURNE BAŠTINE

Autor: Glivetić, Dragana; Jelinčić, Daniela Angelina; Tišma, Sanja
Područje: Održivi razvoj i društveno odgovorno poslovanje
Karakter: priručnik
Godina izdanja: 2022
Broj stranica: 130
Uvez: Meki

19,00 

Djelo namijenjeno stručnjacima u području kulturne baštine koje pruža dodatna znanja i insprirativne primjere osiguravanja održivosti kulturnih dobara.

Opis

O knjizi:

Upravljanje kulturnom baštinom izuzetno je kompleksno, a osiguranje održivosti baštine ovisi o nizu aspekata. Kako bismo budućim generacijama omogućili uživanje u baštini koju smo i sami naslijedili, potrebno je prvenstveno razumjeti i razviti svijest o konceptu održivosti, a onda i vještine upravljanja baštinom. Konačno, baština je i značajan razvojni resurs. U skladu s tim pristupom, nakon određivanja osnovnih pojmova i sagledavanja kulturne baštine u kontekstu razvoja, priručnik najprije predstavlja najčešće izazove za održivost kulturne baštine, a onda pruža odgovore i rješenja na te izazove uz navođenje uspješnih primjera prakse. Pažnja se pridaje različitim aspektima održivosti (ekonomski, okolišni, socio-kulturni, politički), uz naglašenu mogućnost prijenosa uspješnih primjera prakse u drugi kontekst. Posebna je vrijednost ovog priručnika u prijedlogu konkretnih mjera za održivost kulturnih dobara koje je moguće ugraditi u javne politike.

Uz mjere, navedeni su i konkretni pokazatelji kojima se može mjeriti uspješnost u osiguravanju održivosti kulturnih dobara. Isti su rezultat znanstvenog rada i dugogodišnjeg iskustva autorica priručnika u području kulturne baštine i strateškog planiranja.

Iz sadržaja:

UVOD/… / ŠTO ZNAČI ODRŽIVOST I TRAJNOST KULTURNE BAŠTINE/ Neadekvatno održavanje/ Prekomjerni razvoj turizma / Uporaba netočnih podataka /… / ŠTO SE MOŽE SMATRATI DOBROM PRAKSOM ODRŽIVOSTI KULTURNE BAŠTINE? /… / KAKO DO TRAJNOSTI I ODRŽIVOSTI KULTURNE BAŠTINE? / Kako odgovoriti na izazove financiranja?/ Kako odgovoriti na sociokulturne izazove? / Kako odgovoriti na izazove standardizacije? / … / VRIJEDI LI PRIRUČNIK ZA SVAKOGA? / … / 10 NAJVAŽNIJIH SAVJETA ZA OSIGURANJE ODRŽIVOSTI KULTURNE BAŠTINE / … / KAKO OSIGURATI PODRŠKU ODRŽIVOSTI KULTURNE BAŠTINE KROZ JAVNE POLITIKE? /… / LITERATURA /… / BIOGRAFIJE AUTORICA

Dodatne informacije

Autor

, ,

Karakter

Godina izdanja

Broj stranica

Uvez

ISBN

Povezane knjige - Naša preporuka