KOMPLEKSNI PROBLEMI - Naruči svoju knjigu

KOMPLEKSNI PROBLEMI

No. 47, Proljeće 2021
Autor: Skupina autora
Područje: Menadžment
Područje: Časopis qLife
Karakter: stručna
Godina izdanja: 2021.
Broj stranica: 128
Uvez: Meki

150,00 kn

Qlife je kvartalni stručni časopis za liderstvo i organizacijski razvoj. Jedinstveni je izvor znanja liderima i menadžerima na svim organizacijskim razinama, u sva tri sektora: poslovnom, javnom i neprofitnom

SKU: 13458 Kategorije: ,

Opis

O časopisu:

Posljednjih desetljeća širom svijeta suočavamo se s brojnim problemima koji se ne mogu riješiti klasičnim hijerarhijskim autoritetom. Primjerice, mnogi ne vjeruju da predsjednik uprave – ma koliko inteligentan i sposoban bio – ne može samostalno poboljšati inovativnu sposobnost tvrtke. Niti samostalno transformirati kulturu kako bi je protkao pravim vrijednostima. Riječju, niti jedan lider ne može samostalno unaprijediti performanse sustava. Isto je s državnicima. Ma koliko moćni bili niti oni ne mogu samostalno razriješiti kompleksne političke probleme koji koče nacionalni razvoj. Svakoga dana sve nam je jasnije da su najmoćniji politički lideri – kao i vodeće svjetske institucije – posve nemoćni u srazu s kompleksnim problemima s kojima se suočavamo: klimatske promjene, rastući jaz između bogatih i siromašnih… ili trenutačna COVID-19 kriza.

Želimo li doista riješiti kompleksne probleme s kojima ćemo se sve češće suočavati, od nas će se tražiti osnaživanje naše cjelokupne ljudskosti – mnogo više od pukog osnaživanja uma i umne inteligencije. Umjesto beskonačnih zahtjeva za zaštitom od nas će se tražiti transcendiranje straha i ranjivosti. Umjesto zadovoljavanja sebičnih interesa služenje cjelini i zajednici. Želimo li stvoriti budućnost dostojnu čovjeka morat ćemo se iznova povezati s urođenom ljudskošću.

Iz sadržaja:

Tema broja: KOMPLEKSNI PROBLEMI

13

Složenost kompleksnih problema

Adam Kahane

„Kompleksni problemi“ (engl. tough problems/complex problems) obično se ne mogu riješiti mirnim putem. Stoga se najčešće događa da ostanu neriješeni – zaglavljeni u nekom stanju – ili da se krenu rješavati silom. Nažalost, takvi ishodi, koji svakog normalnog čovjeka frustriraju i zastrašuju, u praksi se redovito ponavljaju. Lideri i menadžeri širom svijeta zbog toga se pitaju: može li se išta po tom pitanju promijeniti?

41

Utjecaj komunikacije na rješavanje kompleksnih problema

Joseph Jaworski

Autor u tekstu opisuje proces rješavanja kompleksnih problema u Baskiji, gdje su se baskijski nacionalisti žestoko borili za neovisnost od Španjolske, u Paragvaju, gdje se nacija budila nakon dugogodišnje diktature, u velikoj telekomunikacijskoj tvrtki s liste Fortune 100 koja se neuspješno nosila s problemom niske inovativnosti, u Kanadi, u slučaju „zaglavljenog“ ustavnog konflikta quebečkih separatista i kanadskih federalista te u Kolumbiji, koja je pokušavala riješiti problem nasilja zbog kontinuiranih sukoba vojske, krijumčara droge, lijevih gerilskih armija i desničarskih paravojnih formacija.

73

Upute za kvalitetnije slušanje

Bernard T. Ferrari

Unatoč tome što sada već jako dobro znamo da kvaliteta pomnog slušanja

presudno utječe na performanse lidera i menadžera, tek poneki među njima svjesno

nastoje kultivirati tu važnu vještinu. Autor u tekstu pojašnjava kako se to čini.

87

Pomno slušanje i kompleksni problemi

C. Otto Scharmer, Joseph Jaworski

Osnovnu tezu ovog članka može se sažeti u ovoj rečenici: „Ako doista želimo riješiti kompleksne probleme moramo u njih ‘uroniti’ cijelim bićem i u potpunosti se otvoriti prema njihovoj složenosti. Dinamička kompleksnost od nas traži da konzultiramo ljude na periferiji sustava, a ne samo bliske eksperte. Generativna kompleksnost od nas traži da promišljamo o inovativnim rješenjima umjesto da isključivo razgovaramo o opcijama koje su funkcionirale u prošlosti. Društvena kompleksnost zahtijeva od nas da razgovaramo s ljudima koji situaciju sagledavaju na drugačiji način – čak i s onima koji nam se ne sviđaju – a ne samo s istomišljenicima“.

105

Nova stvarnost

Adam Kahane

Pročitajte kako je izgledao generativni (stvaralački) dijalog u slučaju Argentine koja je 1998. godine ušla u duboku recesiju: vrijednost domaće valute je opadala, zemlja nije mogla otplaćivati dugove, banke su se zatvarale, a eksperti i profesionalci masovno su emigrirali iz zemlje. U tren oka dogodila se nezamisliva promjena; u najbogatijoj zemlji Latinske Amerike, polovica stanovništva iznenada se našla u siromaštvu, a četvrtina u ekstremnoj bijedi zbog koje su djeca umirala od gladi. Tada su započeli „Argentinski dijalozi“ koji su pozitivno utjecali na situaciju.

Dodatne informacije

Autor

Karakter

Godina izdanja

Broj stranica

Uvez

ISBN

Izdavač

Povezane knjige - M.E.P.-ova preporuka