RODNA RAVNOPRAVNOST: PRAVO I POLITIKE - Naruči svoju knjigu

RODNA RAVNOPRAVNOST: PRAVO I POLITIKE

Autor: Anić, Jadranka Rebeka; Dobrotić, Ivana; Galić, Branka; Gović Penić, Iris; Grgurev, Ivana; Ljubičić, Višnja; Rittossa, Dalida; Šimonović Einwalter, Tena; Spahić Šiljak, Zilka; Vasiljević, Snježana; Vinković, Mario
Područje: Pravo
Karakter: stručna
Godina izdanja: 2023
Broj stranica: 296
Uvez: Meki

35,00 

Cilj knjige je objasniti razvoj načela rodne ravnopravnosti i nediskriminacije u europskom i nacionalnom pravu i politikama te sudskoj praksi i praksi pravobraniteljskih institucija.

SKU: 13737 Kategorija:

Opis

O knjizi:

Knjiga „Rodna ravnopravnost: pravo i politike“ predstavlja izvorni doprinos grupe autorica i autora sa dugogodišnjim iskustvom istraživanja socioloških, teoloških i pravnih prijepora u razumijevanju koncepta rodne ravnopravnosti i zabrane diskriminacije. Cilj knjige je objasniti razvoj načela rodne ravnopravnosti i nediskriminacije u europskom i nacionalnom pravu i politikama te sudskoj praksi i praksi pravobraniteljskih institucija. Kroz interdisciplinarni pristup u knjizi se raspravlja o sociološkim prijeporima oko upotrebe izraza ‘rodna ravnopravnost’ i ‘ravnopravnost spolova’ te rodnim stereotipima kako bi se otkrio uzrok postojećoj nejednakosti na tržištu rada, porastu nasilja nad ženama i nasilja u obitelji te nerazumijevanju sadržaja višestruke i intersekcijske diskriminacije. Knjiga je namjenjena studentima svih sveučilišta i njihovih sastavnica (preddiplomskim, diplomskim i specijalističkim studijima), sucima, odvjetnicima, predstavnicima civilnog društva te državnim i privatnim tijelima, budući da podliježu zakonskoj obvezi ugrađivanja načela ravnopravnosti spolova u svoje pravilnike, akcijske i druge planove. Knjiga će biti koristan alat i za povjerenstva za ravnopravnost spolova na regionalnim i lokalnim razinama te svim političkim akterima koji promiču rodnu ravnopravnost na izbornim listama i upravljačkim funkcijama.

Dodatne informacije

Godina izdanja

Broj stranica

ISBN

Autor

, , , , , , , , , ,

Karakter

Uvez