ISELJAVANJE HRVATA U NJEMAČKU - Naruči svoju knjigu

ISELJAVANJE HRVATA U NJEMAČKU

Gubimo li Hrvatsku?
Autor: Jurić, Tado
Područje: Publicistika & biografije
Karakter: znanstvena
Godina izdanja: 2018
Broj stranica: 200
Uvez: Meki

26,41 

Predstavljaju se rezultati prvoga znanstvenog istraživanja uzroka i posljedica te obilježja novijih iseljavanja Hrvata u Njemačku. Istraživanje je provedeno među hrvatskim iseljenicima koji su se iselili u razdoblju od priključenja Hrvatske EU-u, i to na uzorku od 1200 ispitanika.

Opis

O knjizi:

Prema percepciji samih iseljenika, glavni motivi za iseljavanje nisu ekonomski. Analiza stajališta iseljenika pokazala je kako hrvatski iseljenici imaju predodžbu da u Hrvatskoj nisu institucionalizirane vrijednosti radne etike i uopće poštenja te smatraju da se hrvatsko društvo moralno slomilo. Hrvati se stoga iseljavaju zbog nepravde, a ne zbog siromaštva. Naša istraživanja pokazuju jasnu vezu između političke etike, slabih institucija i iseljavanja. Nemoral političkih elita, pravna nesigurnost, nepotizam i korupcija svakako su među glavnim razlozima za iseljavanje. Iseljeni Hrvati svojim odlaskom nedvojbeno kažnjavaju loše politike i političare, no – ne htijući to – kažnjavaju zapravo i sve koji ostaju.

Dok se Hrvatska socijalno, moralno i gospodarski lomi, u populacijski oslabljenoj Njemačkoj Hrvati su i više nego dobrodošli jer je cijena njihova uključivanja u njemačko društvo vrlo mala ili nikakva što pak nije slučaj s useljenicima iz drugih kultura. Sa svakim iseljenim Hrvatom Hrvatska ne gubi samo svoj socijalni kapital, mogućnost biološke obnove društva i kapital uložen u njihovo obrazovanje nego nastaje i visok trošak integracije useljenika koji će doći na njihovo mjesto.  Migracije nikada nisu interesno neutralne i ne događaju se slučajno, nego se proizvode. Dok Njemačka usisava Hrvate, odgovor je hrvatske države slab ili gotovo nikakav. U BiH svjedočimo vrlo vjerojatno povijesnom odlasku Hrvata nakon kojega više nema povratka. Očito je riječ o strateškom pomicanju hrvatskog naroda iz etnički hrvatskih krajeva u etnički njemačke krajeve. Svjedočimo zapravo velikoj seobi hrvatskog naroda.

Dodatne informacije

Godina izdanja

Broj stranica

ISBN

Autor

Karakter

Uvez

Povezane knjige - Naša preporuka