PRIPREMITE SVOJ BANKABILAN INVESTICIJSKI PROJEKT - Naruči svoju knjigu

PRIPREMITE SVOJ BANKABILAN INVESTICIJSKI PROJEKT

Priručnik: Savjeti i alati za analizu i pripremu investicijskih projekata
Autor: Hadžavdić, Edin
Područje: Financije i računovodstvo
Karakter: priručnik, stručna
Godina izdanja: 2018
Broj stranica: 408
Uvez: Meki

315,00 kn

Poslužit će svima koji se prvi puta susreću s ovom temom, ali i poduzetnicima i njihovim poslovnim savjetnicima u svrhu pripreme investicijskih projekata i pribavljanja odgovarajućeg financiranja.

Opis

O knjizi:

Ovaj će tekst poslužiti svima onima koji se prvi puta susreću s ovom temom i pred kojima su dva zadataka: prvi zadatak je razumjeti matematiku financijske analize projekata, a drugi, još važniji zadatak je, razumjeti smisao i svrhu svih dijelova analize. Tekst je pisan jednostavnim jezikom, osvrće se na probleme iz prakse te na česta pitanja koja postavljaju poduzetnici, savjetnici i studenti. Knjiga /priručnik je nastao kao rezultat seminara i radionica Hrvatskog instituta za financije (HIF, www.hif.hr), održanih u periodu od 2009. do 2018. godine (Project Finance akademija, Analiza investicijskih projekata, Financijsko modeliranje investicijskih projekata i dr.). Teme obuhvaćaju kvantitativna i nekvantitativna gledišta analize, pripreme i prezentacije investicijskog projekta.

Prvi dio teksta je napisan u obliku zamišljenih (ali ne sasvim izmišljenih) razgovora, koji prikazuju stvarne situacije u kojima se nalazi poduzetnik koji od bankara i investitora traži financijska sredstva za svoj projekt. Taj dio teksta je najjednostavniji za čitanje, ali je i najupotrebljiviji poduzetnicima koji planiraju posjetu banci ili investitoru. Nakon toga, posebice nakon drugog dijela, tekst sve više ulazi u detalje analize, a na čitatelju je odluka o tome koliko daleko želi otići, odnosno koliko informacija mu je potrebno i korisno u praksi.

Usprkos tome što je tekst pisan neakademski i ponekada na zabavan način, autor i svi ostali koji su sudjelovali u izradi teksta nipošto ne bi željeli da ga shvatite neozbiljno. Knjiga je izdana u suradnji sa visokim učilištem EFFECTUS – studij financije i pravo. Priručnik je namijenjen poduzetnicima i njihovim poslovnim savjetnicima; koristan tijekom pripreme investicijskih projekata i pribavljanja odgovarajućeg financiranja. Također, tekst će poslužiti i kao udžbenik studentima koji žele razumjeti matematiku financijske analize projekata te, još važnije, razumjeti smisao i svrhu svih dijelova analize. Tekst je pisan jednostavnim jezikom, osvrće se na probleme iz prakse te na česta pitanja koja postavljaju poduzetnici, savjetnici i studenti. Tekst obiluje praktičnim savjetima i pokriva vrlo široki spektar tema – od „Kako (ne)razgovarati s bankarima“ do „Kako (i smije li se) izračunati promjenjivi WACC“. Uz tekst su pripremljeni i primjeri izračuna u MS Excelu, uključujući i cjelovit financijski model projekta koji se kao primjer obrađuje u tekstu (dostupno na mrežnoj stranici: www.bankabilan.com).

Preporučujemo svima koji se ovom temom bave u praksi ili u akademskom okruženju!

Iz recenzija:

Ovaj praktikum predstavlja nadahnuto djelo koje na praktičan način omogućava pripremu vlastite investicijske studije kao polazište za novi poslovni pothvat. Pisan jednostavnim rječnikom uz brojne analogije koje olakšavaju razumijevanje i najsloženijih koncepata u području pripreme studije, ovo djelo predstavlja vrhunsku stručnu literaturu za svakog praktičara koji sudjeluje u pripremi investicijskih projekata. izv. prof. dr. sc. Đuro Horvat

Mr.sc. Edin Hadžavdić, CFA, MBA, kao vrhunski stručnjak i profesionalac bavi se problematikom izrade pripremnih studija za investicijske projekte već dugi niz godina. Iz iznimno velikog vlastitog opusa u pripremi investicijskih studija, praktikum pruža odgovore i opcije postupanja na najrazličitija zahtjevna tehnička pitanja koja se pojavljuju pri izradi studija. Praktikum ovakvog sadržaja dosada nije bio dostupan na hrvatskom tržištu. Pisan jednostavnim rječnikom, priručnik će predstavljati ključni oslonac prvenstveno praktičarima koji se bave ovom problematikom u praksi, stručnjacima u ulozi evaluatora studija, ali i svim studentima na visokim učilištima koji tek ulaze u ovo zahtjevno područje. dr.sc. Aljoša Šestanović, CFA

Iz sadržaja:

 1. Jedan poslovni plan, molim… ali brzo!
 2. Posudite nam novce, vratit ćemo vam ih, 100%!
 3. Traži se investitor, ideju imamo, vlastitog kapitala, nemamo
 4. Ljudi, rizici, dokazi – tri sastojka za „nelomljiv“ projekt
 5. Projekcije budućnosti
 6. Priča o tri novčana toka
 7. Ostali (važni) detalji pripreme novčanih tokova
 8. Ulaganje u radni (obrtni) kapital
 9. Kamilica (7): analiza utjecaja radnog kapitala
 10. Diskontne stope i smisao NPV-a
 11. Ponderirani prosječni trošak kapitala (WACC)
 12. Trošak vlasničkog kapitala i CAPM
 13. O internoj stopi prinosa (IRR)
 14. Dobro je kada imate opcije

Prilozi/dodatna poglavlja

 1. Od-inflatiranje otplate kredita
 2. Dodatni primjeri izračuna radnog kapitala metodom „vlakića“ (zalihe)
 3. Ulaganje u radni kapital i iznos novca potreban za postizanje likvidnosti
 4. Primjer izračuna ulaganja u radni kapital u MS Excelu
 5. Kako je (možda) nastao IRR
 6. Prijem izračuna MIRR
 7. Pet zlatnih p ravila financijskog modeliranja u Excelu

 

Projekcije financijskih izvješća projekta „Kamilica“

Popis tablica

Popis slika

Indeks

Dodatne informacije

Godina izdanja

Broj stranica

ISBN

Autor

Karakter

,

Uvez

Povezane knjige - M.E.P.-ova preporuka