QLIFE ČASOPIS-ANARHIZAM – IDEJE ZA NEOPHODNE PROMJENE - Naruči svoju knjigu

QLIFE ČASOPIS-ANARHIZAM – IDEJE ZA NEOPHODNE PROMJENE

No.53, Jesen 2022
Autor: Skupina autora
Područje: Menadžment
Područje: Časopis qLife
Karakter: stručna
Godina izdanja: 2022
Broj stranica: 124
Uvez: Meki

19,91  (150,01 kn)

qLife je ugledni tromjesečni stručni časopis za liderstvo i organizacijski razvoj. Jedinstveni je izvor znanja liderima i menadžerima na svim organizacijskim razinama, u sva tri sektora: poslovnom, javnom i neprofitnom.

U časopisu se objavljuju iznimni članci puni znanja, mudre poruke i promišljanja vodećih svjetskih imena koje pomažu izgradnju zdravog društva i konkurentnog gospodarstva.

Mogućnost godišnje pretplate ( 4 broja) uz popust. Na upit emailom.

TEČAJ: 1 EUR = 7,53450 HRK SKU: 13626 Kategorije: ,

Opis

O ovome broju:

Akteri koji djeluju na mikro-ekonomskoj razini – lideri, menadžeri, treneri, coachevi, mentori, savjetnici i drugi edukatori – savršeno dobro znaju da je svaka organizacija utemeljena na rigidnoj hijerarhiji osuđena na propadanje te se stoga svojski trude decentralizirati upravljanje, promovirati samoorganizirajuće timove, uključivati djelatnike u odlučivanje i uvoditi druge slične metode kako bi se prilagodili promjenjivom okruženju i promptno rješavali probleme radi opstanka na tržištu. Za razliku od toga, birokratski upravljački sustav funkcionira na dijametralno suprotan način. Umjesto da rastače, on iz dana u dan dodatno osnažuje hijerarhiju stvarajući time temeljne pretpostavke za razvoj totalitarizma.

 

Iz sadržaja:

TEMA BROJA: ANARHIZAM

1. Zahtijevati nemoguće: povijesne osnove anarhizma

Peter Marshall

U masmedijima anarhiste se redovito stavlja u isti koš s vandalima, ikonoklastima, divljacima, grubijanima, nasilnicima, „đavoljim sinovima“ i sličnom ekipom. U poznatoj knjizi Josepha Conrada „Tajni agent“ poistovjećuje ih se s fanaticima koji ruše vlade i druge noseće stupove civiliziranog društva. Međutim, pravo stanje stvari posve je drugačije.

2. Jeste li vi anarhista? Odgovor bi vas mogao iznenaditi!

David Greaber

Vjerojatno ste već negdje čuli o tome tko su anarhisti i u što oni vjeruju. Velike su šanse da je sve to jedna velika besmislica. Nakon pažljivog čitanja teksta shvatit ćete da i vi – u većoj ili manjoj mjeri – podržavate anarhizam i anarhistička uvjerenja.

3. Intervju: Noam Chomsky

Transcendiranje kapitalizma

Sherry Immediato

Noam Chomsky moderni je predstavnik klasičnog anarhizma, osoba koju su u ranoj fazi intelektualnog razvoja izuzetno impresionirali društveni eksperimenti provedeni u Španjolskoj tijekom građanskog rata. U razgovoru s bivšom predsjednicom SoL-a govori o tome kako transcendirati moderni neoliberalni kapitalizam i birokratizam koji prijete opstanku čovječanstva.

4. Anarhizam: revolucionarni pokret 21. stoljeća

Andrej Grubačić

Iz mnogih razloga – od kojih se najočitiji ogleda u neuspjesima i katastrofama brojnih napora da se prevladaju loše strane kapitalizma – privlačnost anarhističkih ideja početkom 21. stoljeća sve je veća. Od istočne Europe do Argentine, od Seattlea do Bombaya, iz anarhističkih načela izviru novi radikalni snovi i vizije koji se ne bave preuzimanjem državne vlasti već razotkrivanjem, delegitimiranjem i demontiranjem mehanizama moderne vladavine radi proširivanja slobode, autonomije i participativnog upravljanja.

5. Relevantnost anarhizma

Peter Marshall

Anarhizam je pokret koji raspolaže lepezom različitih strategija sa svrhom širenja ljudskih prava i sloboda. Shodno tome, neposredno je i značajno relevantan za suvremene probleme i za dobrobit šire društvene zajednice. Anarhizam nudi treći, uglavnom neiskušani put prema osobnoj i društvenoj slobodi – onkraj izlizane, sumorne domene prevladavajućih društvenih modela državno orkestriranog kapitalizma (birokratizma) ili socijalizma.

Dodatne informacije

Autor

Godina izdanja

Karakter

Broj stranica

Uvez

ISBN