ŠTO NAKON EUROPE? - Naruči svoju knjigu

ŠTO NAKON EUROPE?

Autor: Krastev, Ivan
Područje: Publicistika & biografije
Karakter: stručno-popularna
Godina izdanja: 2019
Broj stranica: 152
Uvez: Tvrdi

12,61 

Vizija budućnosti Europske Unije iz pera jednog od najuzbudljivijeg uma današnjice.

SKU: 67c827e1eb07 Kategorija:

Opis

O knjizi:

Europljani danas, kao i prije stotinu godina, žive u paralizirajućoj neizvjesnosti koja zaokuplja društveni imaginarij. Trenutak je to kada su i politički vođe i obični građani rastrgani između užurbanog djelovanja i fatalističke pasivnosti, kada se nekoć nezamisliva dezintegracija Unije počinje doimati neizbježnom te kada se narativi i pretpostavke koji su još do jučer vodili naše postupke čine ne samo zastarjelima, već i gotovo nerazumljivima.
U ovoj provokativnoj knjizi Ivan Krastev promišlja o budućnosti Europske unije i o mogućem nepostojanju te budućnosti. Dok su širom Europe ultradesničarske stranke u usponu, Europska unija je zbunjena i muče je sumnje veće nego ikada dosad. Krastev smatra da će, raspadne li se Unija, logika njene fragmentacije biti ista kao kod „bankarske panike“, a ne kao kod revolucije. Jedini način kontrole rizika od raspadanja jest prepoznavanje da je njegov korijen u izbjegličkoj krizi, koja je dramatično izmijenila prirodu nacionalnih demokratskih politika širom Europe.
Svrha ove knjige nije spašavanje Europske unije ni naricanje nad njom. Ona nije još jedan traktat o etiologiji europske krize ili pamflet protiv korupcije i nemoći europskih elita. Konačno, ovo nikako nije knjiga koju je napisao euroskeptik. Riječ je o promišljanju nečega što će se vjerojatno dogoditi i analizi toga kako naša osobna iskustva radikalne povijesne promjene oblikuju sadašnje postupke.

Iz sadržaja:

Uvod: Déjà vu stanje uma  7
Prvo poglavlje: Mi, Europljani  27
Drugo poglavlje: Oni, narod  83
Zaključak: Moždagrad – promišljanja o krhkosti i otpornosti Europe   141
Zahvale 149

Dodatne informacije

Autor

Karakter

Godina izdanja

Broj stranica

Uvez

ISBN

Izdavač

Povezane knjige - Naša preporuka