U ZEMLJI ZMAJA - Naruči svoju knjigu

U ZEMLJI ZMAJA

Autor: Rostuhar, Davor
Područje: Publicistika & biografije
Karakter: monografija, popularna
Godina izdanja: 2015
Broj stranica: 304
Uvez: Meki

119,00 Kn

Tko su Butanci? Kako su se prilagodili izlasku iz tisućljetne izolacije? U kojoj su mjeri sačuvali egzotičnu himalajsku tradiciju? Može li se uopće napisati nešto čega nema već na internetu? Odgovor na ova pitanja autor njih izlaže u formi stiha, slikovito ili izravno, kako već slučaj zahtijeva, ne libeći se kritizirati ono što polako polazi po zlu kao ni pohvaliti ono pred čim zastaje zadivljen.

Više o knjizi – recenzije i sadržaj

O knjizi:

Jeste li čuli za butansku filozofiju sreće? Znate li da Butanci razvoj ne mjere BDP-om nego BNS-om – bruto nacionalnom srećom? Jeste li znali da je zahvaljujući donedavnoj tisućljetnoj izolaciji od ostatka svijeta, Butan uspio sačuvati egzotičnu tradiciju više od svih ostalih himalajskih zemalja? Znate li da su u Butanu zabranjene plastične vrećice, vanjsko oglašavanje i cigarete, a da je propisano da svi moraju odijevati tradicionalne nošnje i graditi kuće isključivo butanskim stilom? Zanima li vas kako se pola milijuna Butanaca uspjelo oduprijeti pritiscima susjednih milijardu Kineza i milijardu Indijaca te utrti vlastiti, originalan put?

Sve je to zanimalo i Davora Rostuhara koji je odgovore potražio putujući Butanom uzduž i poprijeko – pješačeći do najudaljenijih dolina Himalaje, prateći jedan od najzahtjevnijih i najljepših trekinga na svijetu: Snowman trek. Odgovore je pronašao u susretima s brojnim dragim ljudima, a nama ih nudi u formi stiha, kroz crtice, priče, pjesme i fotografije koje razotkrivaju neobično tkivo te malo poznate zemlje Dalekog Istoka ili, kako je Butanci nazivaju, zemlje gromovitog zmaja.

Iz recenzija:

“Teleportacija je napokon izumljena! Samo se zavalite na kauč, otvorite ovu knjigu i kroz sjajnu Rostuharovu poeziju ćete se smijati, udisati, hodati, upoznavati, mirisati, pričati i proživjeti Butan, od tjemena do nožnog prsta! Rostuhar je i dalje jedan od naših najoriginalnijih, najluđih i zato najzanimljivijih ”prozora u svijet”. Ja sam se opet u to uvjerio, a vi?” Robert Knjaz

“Slikovito, duhovito, životno, iskreno, lijepo, skladno, proživljeno, uvjerljivo… Pratili smo pjesnike koji pješače, ali ovdje pratimo putopisca pješaka koji ‘pjesniči’. Ispred sebe imamo fascinatno štivo, svojevrsnu alkemiju putopisa, pokušaj pomirenja vječne dileme, što je stvarnije, naš zemaljski put ili put prostranstvima duše? Odgovor je naravno u vjetru, a kao što smo između ostalog saznali, Butanci ih puštaju često i bez srama..” Saša TBF

Dodatne informacije

Godina izdanja

Broj stranica

Autor

Karakter

,

Uvez

Povezane knjige - M.E.P.-ova preporuka

POLARNI SAN

prva hrvatska ekspedicija na Južni pol

Rostuhar, Davor

DEGUSTACIJA SLOBODE

Zašto putujemo i kako time mijenjamo svijet

Rostuhar, Davor

GLOBALNO NEZADOVOLJSTVO

Razgovori o sve većim prijetnjama demokraciji

Chomsky, Noam